top of page
  • Alara Gençoğlu

Aşkı İzlerken Yaşamak

Bazen bir aşk filmi izlersiniz, film boyunca sıkılırsınız çünkü size sahneler ve konu tanıdık gelir. Bazen de bir film izlersiniz, izledikçe tekrar izleyesiniz gelir, birkaç gün o aşkla yaşarsınız, hatta film sizi o kadar etkiler ki kendinizden bir şeyler bulursunuz sahnelerde, filmin içinde olmak istersiniz. Sıradan romantik filmlerinden bir adım daha önde olduğuna inandığım ve sizin kalbinizin derinliklerine dokunurken aynı zamanda sizi düşünmeye iten işte o 3 film:

  1. Jeux D’enfants

  2. 500 Days Of Summer

  3. One Day


Çocuksu bir cesaretin mi var? - Jeux D’enfants

Sophie ve Julien çocukken bir oyuncak bulurlar. Bu oyuncak yeri geldiğin de onları birbirine yakınlaştırırken yeri geldiğinde onları birbirini düşman edecektir.

Bu iki deli genç, “doğruluk mu cesaret mi” oyununa benzeyen ama sadece cesaret üzerine kurulu olan bir oyun oynamaya başlarlar. Oyuncak kimin elindeyse karşısındaki kişiye görev verir, bu iddialaşmayı bırakmamak için hayatlarını dahi tehlikeye atacak bu iki çocuğun, büyüyüşünü ama asla o çocukluklarını kaybetmeyişini soluksuz bir şekilde izleyeceğinize eminim.

Filmin bazı sahnelerinde sinir krizleri geçirirken başka sahnelerinde onların birbirlerine olan tutkusunu hayranlıkla ve şaşkınlıkla izleyeceksiniz. Film 2003 yılı yapımlı olup asla eskimeyen bir kurguya sahip. Film bitti derken aslında yeni başladığını hissettiriyor, son sahne bana göre izleyicinin yorumuna bırakılmış ister kavuştuklarını düşünün isterseniz sonsuza kadar ayrıldıklarını.

Imdb puanı 7.4 olan filme ben en az 8 veriyorum. Sıra dışı bir konu, sürükleyecek bir kurgu, iki profesyonel oyuncu. Büyülenmek mi istiyorsunuz Jeux D’enfants tam size göre.

“Var mısın, yok musun?”

Oyuncular: Marion Cotillard, Guillaume Canet, Thibault Verhaeghe

Yönetmen: Yann Samuell


Her son bir başlangıç mıdır? - 500 Days of Summer

Tom ve Summer özel günler için kart hazırlayan bir firmanın iki çalışanıdır. Film, bu ikilinin 500 gününü ele almıştır. 500 gün boyunca bu ikilinin zıt karakterli olmasından kaynaklanan sağlıksız ilişkilerine şahit olacaksınız. Eğer bu ilişkiyi yılın dört mevsimi gibi düşünürsek, yazın ortasında karlı bir gün geçirmek kadar imkansız duran ama sonbahar ve ilkbahar kadar hızlı geçip gelişen bir ilişki olarak tanımlayabiliriz.

Hislerin bir süre sonra sona erdiğini, aslında hiçbir şeyin sonsuza kadar sürmeyeceğini bize gösteren bu film imdb’den 7.7 almıştır.

Umudumuzu asla kaybetmememiz gerektiğini öğretirken bir yandan da bazı şeylerin gerçekleşmesi için sadece istemenin yeterli olmadığı, zorlamanın bizi daha da yıprattığını gözler önüne sermiştir.

Filmin sonunda, aşkın karşılıklı beklentiler karşılanınca iyi hissettirdiğini aksi takdirde insanı bunalıma soktuğunu anlıyoruz.


“ Bir erkek ve bir kız sadece arkadaş olabilirler, fakat bir noktada veya diğerinde, birbirlerine aşık olurlar. Belki geçici, belki yanlış zamanda, belki çok geç, ya da belki sonsuza kadar.”

Oyuncular: Joseph Gordon-Levitt, Zooey Deschanel

Yönetmeni: Marc Webb


Mutlu sonlara inanmayanlara... - One Day

Film her yıl 15 Temmuz'da buluşma kararı almış Emma ve Dexter’ın “arkadaşlık”larını ele almaktadır.

Emma işçi sınıfından gelen hırslı bir kızken, Dexter aklı havada eğlence düşkünü bir zengin çocuktur. Zıt kutupların karşı koyulamayan çekişlerini anlatan bu filmde zamanın önemini, bir şeyleri geciktirmeden yaşamayı ders olarak kenara yazmıştım. Bazen aradığımız şeyler uzakta değil yanı başımızdadır; bunu göremeyen iki gencin hikayesini biraz hüzünle biraz da tebessümle izleyeceğinize eminim.


“Seni çok seviyorum ama senden hoşlanmıyorum.”

Oyuncular: Anne Hathaway, Jim Sturgess

Yönetmen: Lone Scherfig
 

Kaynakça:

http://filmyorumlari.org/filmler/dram/bir-gun-one-day

http://www.imdb.com/title/tt1632708/?ref_=tt_rec_tt

http://www.replik.co/jeux-denfants-replikleri-2003/

http://www.tramvayduragi.com/500-days-of-summer/

http://www.replikblog.com/2017/09/500-days-of-summer-replikleri-2009.html

https://senar1st.wordpress.com/tag/bir-gun-one-day2011-replik/

112 görüntüleme
Daha Fazlası: 
bottom of page