Hayatın zorlu zamanlarında edebiyatın ruhumuza iyi geldiğini hemen hemen herkes kabul edecektir. Aslında sadece zorlu veya üzgün hissettiğimiz zamanlarda da değil, biz insanlar edebiyattan hayatımızın çoğu zamanında yararlanırız. Özellikle şiirin insanlara ilham ve cesaret verdiğini tarih bize çok kuvvetli bir şekilde göstermiştir.
İnsanlar da tutkuyla bağlandıkları şeylere çoğu zaman yaptıkları gibi, bu eşsiz edebi anlatıma bir günü ithaf etmek istediler. 1999 yılında UNESCO 30. Genel konferansında "Dünya Şiir Günü" ilan edildi. 20. yüzyılın sonlarına kadar tüm dünyada 5 Ekim’de kutlanan bu gün, sonraları 15 Ekim'de kutlanmaya başlandı. Daha sonradan 21 Mart’a evrilen Dünya Şiir Günü’nün amacı farkındalık yaratmak ve evrensel, ulusal, bölgesel şiir hareketlerine taze bir enerji sağlamaktır. UNESCO dünyadaki her yerde şiir girişimlerini güçlendirerek evrensel edebiyat mirasımızı daha da genişletmeyi hedeflemektedir.
21. Yüzyılın gelmesiyle birlikte teknolojinin çağ atlaması bir olur. Reklam sektörünün gelişmesiyle beraber insanların yazısal sanatlara ilgisi iyiden iyiye azalır. Maalesef bu durum edebiyatın yeni eserlerle 21. yüzyılda da taçlandırılmasını riske atar. İşte tam da bu noktada bu günün şiirlere olan farkındalığı arttırdığını görebiliyoruz. UNESCO’nun üzerinde durduğu başka bir diğer nokta ise şiirin sorgulayarak çeşitlilik yarattığını düşünmeleridir. Zannediyorum bu cümleleri okuyan herkes UNESCO’nun düşüncesine hak vermiştir. Dünya edebiyatının yıllardan gelen kemikleşmiş yapısı göz önüne alınınca şiirde çeşitliliğin önemini fark ediyoruz . Her sesten , her görüşten muazzam şiirlerin desteklenmesi şiir yelpazesinin daha da büyümesine olanak sağlanıyor . Edebi eserlerin sadece birkaç grup tarafından oluşturulamayacağının göstergelerinden biri çeşitliliği desteklemektir bana göre.
Ülkemizde de Dünya Şiir Günü her sene neşeli bir heyecanla kutlanıyor. Pandemiden önce Yazarlar Sendikası üyesi şair ve yazarlar, 21 Mart Dünya Şiir Gününü Kadıköy’de Beşiktaş İskelesi’nde buluşup Şiir Günü bildirisi okuyorlardı. Ardından yazar ve şairler vapurla Beşiktaş’a gidiyorlardı. Vapurda şiirler okuyup yolculara dergi ve şiir dağıtan yazar ve şairler Beşiktaş İskelesi'nde de bildiriyi okuyorlardı. Ayrıca Türkiye’nin önemli üniversiteleri ve liselerinde de bu özel günde çok güzel etkinlikler organize ediliyor. Aynı zamandaysa dünya çapında da ödül törenleri düzenleniyor, buna PEN Ödüllerini örnek verebiliriz. PEN ödülleri tüm dünyada her yıl 21 Mart Dünya Şiir Günü için yazarlara verilen şiir ödülleridir. Ülkemizde de 2009’dan bu yana bu ödüller veriliyor.
Yazımın sonuna gelirken şunu tekrar ifade etmek istiyorum: Edebiyat, insanı her zaman ileriye taşıyan bir araçtır. Şiir ise bu aracın en güçlü silahı... Dünya Şiir Günü’nde bu emsalsiz silahın hayatımızdaki umutsuzluk dolu anları vurması dileğiyle...
Comments