top of page
  • Fıratcan Doğan

Unutulamamış Oyun Müzikleri

Oyun sektörünün iyice geliştiği şu günlerde aklımızdan çıkmış, eskilerden kalan oyunları yeniden gün yüzüne çıkartmak, unutulmaz müziklerini yeniden dinlememiz gerektiğini düşündüm.

Şu su götürmez bir gerçektir ki Y kuşağı olarak video oyunlar hayatımızın bir parçası olmuştur. Bizden bir önceki neslin aksine, biz zamanımızı daha çok bilgisayarların, SNES'lerin (Super Nintendo Entertaiment System), atarilerin, yeni nesil oyun konsollarının başında ve oyun salonlarının içinde geçirmişizdir. Hepimiz az ya da çok zamanımızı, paramızı ve dikkatimizi vermişizdir bu uğraşa. Bazılarımız sadece küçük yaşlarda oynamıştır bu tür oyunları, bazılarımız hala oynamaktadır. Birçoğumuzun çocukluğunu süsleyen bu güzel anıları hiçbir şekilde unutmayacağımız kesindir. Arkadaşlarımızla “joystick”lerin, oyun kumandalarının arkasında geçirdiğimiz zamanlar belki hala en mutlu anılarımız olarak aklımıza kazınmıştır.

Bana soracak olursanız, bu güzel zamanları yaşamamızı sağlayan başlıca noktalardan birisi çocukluğumuzda dinlemeye doyamadığımız oyun "soundtrack"leridir. Bu "soundtrack"ler bizim oyundaki görevlere daha çok angaje olmamızı sağlarken, oyunların içinde olduğumuz hissini daha çok pekiştirir. Hatta oyun "soundtrack"leri kendi başına bir sektör oluşturmuş ve dahası, bu sektörde büyük sanatçılar ve büyük orkestralar da eser vermeye başlamıştır.

Durum böyleyken, bütün bu sektörün doğuş noktası ve anası sayılabilecek eski oyun müziklerini bir liste ile sizlere yeniden hatırlatmak istedim. Ne de olsa kim çocukluğundan kalma müzikleri unutabilir ki? Bu vesile ile anılarınızı biraz daha canlı tutabilir hatta belki eski günlerinizi biraz da olsa canlandırabilirim. Bu kısa listeme başlamadan önce şunu söylemeliyim ki bu liste tamamen benim kişisel tercihlerimden oluşmakta, umarım hoşunuza gider.

5-Donkey Kong Country: Main Theme

Listemin son sırasından giriş yapıyor. Oyunun hikayesi pek ilgi çekici sayılmaz. Donkey Kong ve yeğeni Diddy Kong ile çalınmış muz yığınını King K. Rool ve Kremlig'lerinin elinden geri almaya çalışıyoruz. Hikaye temeli çok başarılı olmayan oyun, o dönemde 3D esintilerinin estiği ilk oyunlardan. Oyunun asıl ilgi çeken kısımlarından biri de bu oluyor zaten. 1994'te RARE tarafından tasarlanan oyun, Nintendo tarafından SNES'ler için piyasaya sürülmüştür. Tüm Nintendo severlerin aklından çıkmayacak maceralar yaşatan oyunun müzikleri de aynı derecede ilgi çekici olmuştur. Fakat her Nintendo sever Y kuşağının aklından çıkmayan şey oyunun "Main Theme"dir. Bu parçayı listeye dahil etmemek olmazdı.

4- Sonic the Hedgehog: Green Hill Zone Theme

Oyun dünyasının en hızlı mavi kirpisini unutmak olmazdı. Çocukken çizgi filmlerini izlemeye doyamadığımız, oyunlarını hiç sıkılmadan oynadığımız sevimli mavi kirpi ile hala unutamadığımız anılarımız vardır. Sonic the Hedgedog, 1991 yılında SEGA tarafından yayınlanan ilk oyunu pek ilgi görmese de ikinci oyundan itibaren hızla yükselen bir başarı kazanmıştır. Serinin ilk oyunları sadece basit platform öğelerinden oluşsalar da devam eden oyunlar, oyunu farklı kategorilere sokmayı başarmıştır. Bu başarılar SEGA'yı, dönemin oyun piyasasının "Monopoly"si haline getirmiştir. Bu kadar başarılı ve eğlenceli bir oyunun müziklerini es geçmek tabii ki olmazdı. Serinin ilk oyunu olan "Orginal 16-bit Sonic the Hedgehog" serinin diğer oyunlarına göre biraz geride kalsa da unutulmaz müziklere ev sahipliği yapmıştır. Bunlardan biri Green Hill Zone bölümünün, birinci partında çalan "Green Hill Zone Theme"dir. Oyundaki hiç durmayan hareketli ve koşuşturmalı havayı evimizde hissetmemizi sağlayan bu "Theme", oyunu en ilginç kılan parçalardan biridir.

3-MegaMan 2: Dr. Willy stage1

MegaMan, çocukluğumuzu süsleyen anılardan bir tanesi. 1987'de çıkan ilk oyunun satışlarındaki hayal kırıklığının ardından her şeye rağmen ikinci oyunu çıkarmaya karar veren Capcom, ikinci oyun sayesinde büyük bir patlama yakalamış ve video oyun dünyasındaki en büyük "franchaise"lardan birini yaratmıştır. Japonya'da 1988'de "Rockman: Dr. Willy No Nazo" adı altında çıkan Mega Man çıktığı andan itibaren çok büyük ilgi uyandırmış ve takip eden senede Amerika ve PAL sistemlerinde de çıkan oyun, 1.5 milyon kopyadan fazla satılmıştır.

Megaman "franchaise" altında yapılmış en iyi oyun olarak gösterilmesinin yanında, döneminin en başarılı oyunları arasındadır. Oyun bir çok kez yeniden düzenlemiş ve başka konsollarda yeniden yayımlanmıştır. MegaMan'i MegaMan yapan oyun olarak, MegaMan 2'nin müziklerini unutmak olmazdı. Oyundaki en can alıcı müziklerden biri olan "Dr.Willy stage 1", bizi hem oyunla bütünleştiriyor hem de heyecan dolu dakikalar yaşamamızı sağlıyor.

2- Super Mario Bros. : Ground Theme

İtalyan, bıyık ve tehsisatçı sanırım biraz garip bir birleşim ama bu Super Mario Bros.'un çocukluğumuzun büyük bir kısmını kaplamasını engelleyen öğelerden mi? Hayır, tabii ki değil. Kimimiz geçemediğimiz bölümlere sinirlenmiş, ağlamış; kimimiz saatlerce oyunun başından ayrılmayıp King Koopa'yı öldürmeye çalışmışızdır. Bunca zamanı ve emeğimizi harcadığımız bu oyun, bizi her dakikasında daha fazla içine çekmiştir. Durum böyle olunca bütün bir neslin ilgisini toplayan bu oyun serisi, akıllarımızda unutulmaz yerini almıştır. Ne kadar büyüsek de, oynamaya dur durak vermeden devam etmişizdir.

Evlerimize misafir olan Mario ve Luigi kardeşler, 1985'de Japonya'da Nintendo tarafından piyasaya çıkarılmıştır. Devam eden iki senede büyük başarı yakalayan oyun 1987'de tüm dünyada yayımlanmıştır. Oyundaki temel amacımız King Koopa tarafından kaçırılan Princess Peach'i kurtarmak. Nintendo, bizi oradan oraya sürükleyen platform öğeleriyle, bu sıkıcı görevi gayet eğlenceli bir şekilde sunmuştur. Bu eğlenceli macerada bize eşlik eden ve hala akıllarımızdan çıkmayan “Ground Theme” herkesin en az bir yerde duyduğu, dinlediği veya denk geldiği bir melodidir. Oyunla özdeşleşen bu melodi hala eskisi kadar tazedir.

1- Street Fighter 2: Guiles Theme

Geldik listemizin bir numarasına. Oyun salonlarında jeton ardına jeton harcamamıza sebep olan, sabahtan akşama arkadaşlarımızla karşılıklı oynamamızı sağlayan dövüş oyunları serisi Street Fighter tabii ki de birinci sırada. 1987'de yayımlanan ilk oyun, "Arcade" oyunlarında bir zirve olup salonların önünde uzunca sıralar oluşmasına yardımcı olmuştur. "Arcade" oyun çağında yeni bir devir açan seri, hala yeni oyunlarıyla popülaritesini koruyan bir dövüş platform oyunu olma özelliğine sahiptir. Başlarda sadece 10 tane karakterle karşılaşabildiğimiz oyunda şu anda 65'ten fazla karakter vardır ve bunlardan biri "Super Street Fighter 4" de eklenmiş olan Türk karakter Hakan'dır.

Bu unutulmaz oyunun en can alıcı ve akılda kalıcı parçası olan ve ikinci oyunda sarışın Amerikan komandosu Guile için yapılan parçadır. Bu parçanın hareketliliği tam anlamıyla karakterin hareketliliği ve çevikliğini anlatıyor. Bu unutulmaz parça oyunla bütünleşen parçalarından biri olup, onu her dinlediğimizde o eski günleri hatırlarız.

20 görüntüleme
Daha Fazlası: 
bottom of page