top of page
  • Ceylin Özbek

Çubuklarınız Hazır Mı? Uzak Doğu'ya Gidiyoruz

Bünyesinde yaklaşık 20 ülkeyi barındıran Uzak Doğu’nun her bir köşesi için binlerce şey yazılıp çizilebilir.


Büyük bir coğrafyaya yayılmış olan Uzak Doğu kültürü, birçok toplumu çatısı altında barındırır. Her birinin yemek kültürü birbirinden farklı olsa da, Uzak Doğulu insanlar yemek yemeyi sadece doymak için yapılan bir eylem olarak görmez. Onlara göre yemek yemenin farklı bir felsefesi vardır. Yemeklerin hepsi bir denge üzerine kuruludur. Genel olarak süt ürünlerini tercih etmezler. Tatlı deseniz, kızarmış meyve ve birkaç puding dışında bir şeye tatlı demezler. ‘’Bu nasıl şey kardeşim, tatlı yemeden hayat geçer mi?’’ dediğinizi duyar gibiyim. Bir de şöyle düşünün, Türk mutfağına alışmış bir insanla, Uzak Doğu mutfağına alışmış bir insanı yan yana koyduğumuzda, Uzak Doğulu olanın Türk’e göre daha minimalist ve daha sağlıklı bir yaşam sürdüğünü görebiliriz. Sağlıklı ve kolestrol oranı düşük bir beslenme şekli benimsedikleri için yemekleri pişirme yöntemleri bile bizden farklıdır. Çoğunlukla buharda pişen yemekleri tercih ederler. Bu açıdan bakıldığında, sağlıklı beslenerek daha güzel bir hayat yaşadıklarını görüyoruz.


Yemeklerde, başta deniz ürünleri olmak üzere tavuk, ördek ve domuz tüketilir. En önemli besinleri ise pirinçtir. Bu coğrafya insanı için pirinç, adeta ekmek yerine geçmektedir.


Aslında tüm bu Uzak Doğu mutfağı dediğimiz yemek kültürü de kendi içinde ayrılıyor: Japon mutfağı, Çin mutfağı, Tayland mutfağı vb.


Japon Mutfağı


Japonya’nın tarıma elverişsiz toprağı ve engebeli coğrafyasından dolayı sebze ve meyve tüketimi çok yaygın değildir. Hatta yağ ve kırmızı et tüketimi de azdır. Balıkçılığın çok fazla gelişmesinden dolayı, her türlü deniz ürünü tüketimi gözlenir. Bunlara yosunlar bile dahildir. Japon mutfağı denildiğinde çoğumuzun aklına ilk gelen şey ise “suşhi”dir. Dışarıdan çok kolay gibi gözükse de Japonya’da her aşçı suşhi yapma yetkisine sahip değildir. Bunun için çok uzun yıllar boyu çalışılması gerekmektedir.


Çin Mutfağı


Dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip olmasından dolayı Çin’de tek bir mutfaktan bahsetmek mümkün değildir. Ülkenin dört bir yanında, farklı tatlar ortaya çıkmaktadır. Örneğin Güney Çin’de yapılan baharatlı yemekler, Adana’nın acısıyla yarışır derecededir. Doğu Çin mutfağının tatlandırıcısı, soya sosu, olmazsa olmazdır. Kuzeyinde ise ana besin maddesi, buğdaydır. Çin mutfağının temeli kontrastların dengesi üzerinde kuruludur. Bu da yemeklerin sertten yumuşağa doğru gitmesi ve yemeklerdeki acı-ekşi, tatlı-tuzlu dengesinin sağlanması anlamına gelir. Ayrıca Çin halkı, yemek yaparken elindeki malzemeleri çok verimli kullanır. Böylelikle yeni tatlar geliştirirler.



Tayland Mutfağı


Tayland mutfağını lezzetli kılan şey, hiç kuşkusuz zıtlıklardır. Bu zıtlıkları anlatmak gerekirse şöyle diyebiliriz: eğer bir yemek buharda pişmiş ise yanında ızgarada pişen bir yemekle servis edilmesi veya tatlı ekşi yemeğin yanında acı/tuzlu yemeğin servis edilmesi şeklindedir. Tayland’ın sıcak ve nemli bölgelerinde çok çeşitli meyve ve sebzelerin yetişmesi de bu bölgenin mutfağında çeşitlilik yaratmıştır. Tarihte farklı ülkelerle etkileşimi sonucu Tayland mutfağına giren baharatlı tatları, yerel halk hindistan cevizi sütü kullanarak acısını dengelemiş, kendi damak zevklerine uyarlamışlardır.


Kore Mutfağı


Diğer Uzak Doğu ülkelerinden biraz daha farklı olan Kore mutfağında, et ve et ürünleri kullanımı yaygındır. Biz Türkler gibi belirgin bir kahvaltı kültürüne de sahip değildirler. Genelde ana yemeklerde yedikleri pilav, çorba , et ürünlerini kahvaltıda da yerler. Aynı zamanda, acıyı da çok seven Korelilerin milli yiyecekleri “Kim Chi” dir. Bu bir çeşit baharatlı turşudur. Bu turşunun insanın soğuklara karşı içini ısıttığını ve insanı tok tuttuğu bilinir.


Bildiğiniz üzere Kore, Kuzey ve Güney olmak üzere ikiye ayrılmış durumda. Bu ayrılık doğal olarak belirli kültür farklılıklarını da beraberinde getirmiş olsa da, mutfak kültüründe bu farklılıklara pek rastlanmaz. Yemek pişirme tarzı diğer Uzak Doğu ülkelerinden farklı olarak kızartma ağırlıklı olan Kore mutfağında, az yağlı kızartmalar yapılır fakat yemekler fazla tuzlu olur.


Bir yeri iyi tanıyabilmek için o yerin mutfağına girmek lazım. Hepimiz birer kaşifiz ve biliyoruz ki yeni yerler keşfettiğimizde farklı tatlar tadarız. Artık, Uzak Doğu için hazırız.


______________________________________________________________________________________________________________


Kaynakça:

https://gastromanya.com/kore-mutfagi-hakkinda-genel-bilgiler/

https://www.wattpad.com/136899917-kore-hakkında-herşey-güney-kore-yemek-kültürü

https://www.asialogy.com/unlu-japon-yemekleri/

http://yemektarifimbiz.blogspot.com.tr/2013/12/uzakdoguda-yemek-felsefedir.html

Daha Fazlası: 
bottom of page