top of page
  • Demet Beyza Fidan

Kuzeyin Işığı: Tromso

İster Aurora Borealis ister kuzey ışıkları olarak adlandırılsın, doğanın bu muhteşemliği görülmeye değer. Aurora Borealis, ismini şafak tanrıçası olan Aurora ve Yunan mitolojisinde kuzey rüzgarına verilen isim olan Boreas’dan alan ve dünyadan 150 milyon kilometre ötede gerçekleşen bir fenomen. Yılda sadece iki kere gerçekleşmesi ve gerçekleştiğinde de izleyenlerine muhteşem manzaralar sunması onu böylesine değerli kılıyor. Aurora Borealis genellikle Alaska, Kanada ve İskandinavya bölgelerinde görülür. Ben bu yazıda İskandinavya bölgesinde bulunan Norveç’in bir şehri Tromso’dan bahsedeceğim.

TROMSO: Norveç’in Troms eyaletinin başkentidir.

KONUM: KYK /İSKANDİNAVYA

DİL: Resmi dil olarak “Norveççe” ve “Lule Sami” kullanılıyor ancak turistler için elbette İngilizce yeterli.

PARA BİRİMİ: Norveç Kronu kullanılmaktadır, turistler Euro kullanabilir.

İKLİM: Kutup İklimi. Kış aylarında gündüz sıcaklık -5 derece civarında, gece ise -10 derecenin altına inmekte.


NE KADAR GÖTÜRMELİYİM?

Tabi her öğrencinin aklına gelen ilk soru Tromso’yu ziyaret etmek için ne kadar bir bütçeye ihtiyacım var sorusu. Tromso turistler için Euro kullanan bir şehir ve gidenlerin genel kanaatine göre oldukça pahalı ama elbette ki harcanacak miktar kişinin kendi standartlarına ve yapacağı aktivitelere bağlı.


NE ZAMAN GİTMELİYİM?

Peki Tromso’yu ziyaret etmeye karar verdik, bütçemizi ayarladık, şimdi tatilimizi nelere dikkat ederek karar vermeliyiz? Tromso’ya gitmemizin amacı kuzey ışıklarını görmek olduğu için tarihlerimizi ışıkların kendini gösterdiği uygun vakitlerde seçmeliyiz. Kuzey ışıklarını kaçırmamak içinse turistlerin yoğunlukla tercih ettiği ve kuzey ışıklarını görme şansınızın en yüksek olduğu ekim-mart ayları arasını tercih etmek uygunu olacaktır.


NELER GÖTÜRMELİYİM?

Konu Aurora Borealis olunca, ben fotoğraf makinesi olmazsa olmaz diyorum siz, siz olun fotoğraf makinesiz yola çıkmayın.

Gece Aurora Borealis’in görünmesini beklerken -10 derecede üşümenizi minimum düzeye indirmeniz için gidenlerin tavsiyesi ayak ısıtıcı bant ve yün içlik.

NELER YAPMALIYIM?

Husky turu Tromso’ya gidenlerin vazgeçilmezi. Gece çıkılan bu turda 6 köpeğin çektiği ve sizin yönettiğiniz bir kızağa binip Tromso ormanlarını keşfe çıkıyorsunuz.

Balina izlemek Tromso’ya gitmişken kaçırılmayacak fırsatlardan biri. Bu tur için en uygun zaman ise aralık ve ocak ayları.

Fjellheisen teleferiği 1961’den beri hizmet veren ve Tromso’nun en güzel manzarasını sunan teleferik.

Ayrıca tüm Tromso şehrinin ayaklarınızın altında olduğu bir de helikopter turu var.


NERELERİ GÖRMELİYİM?

The Arctic Cathedral Tromso’nun en ünlü yapılarından biri. Katedralin dış binası oldukça güzel ve dikkat çekici.

Tromso Museum ve Polar Museum’ da giden turistlerin uğrak noktası.

Storgata Caddesi Tromso’da alışverişin kalbidir, uğramadan geçmeyin.

Tromso gece hayatının hareketliliğini çok sayıdaki öğrencilerine borçlu. Ziyaret etmek içinse Tromso’nun en özgün ve en eski mekanlarından biri olan “Olhaller” tercih edilebilir. İkinci bir seçenek içinse Rorbua Pub turistlerin gözdesi.


NE YEYİP İÇMELİYİM?

Tromsolular bilindiği üzere biraya oldukça düşkün bunun yanında konyakta oldukça yaygın.

Yemek içinse Tromso’ya adeta bir deniz mahsulleri cenneti desek yeridir, balık dilinden tutun da midyesine kadar her şeyi bulmak mümkün.

Görüldüğü üzere Tromso potansiyel ziyaretçilerine oldukça seçenek sunuyor. Kış tatilinizi Husky turu yapıp ardından bir restoranda sıcacık bir balık çorbası içmek, doğayla baş başa kalmak, uyandığınızda bembeyaz bir manzarayla karşılaşmak veya teleferiğe binip eşsiz bir manzarayla büyülenerek geçirmek istiyorsanız bence Tromso tam size göre.

112 görüntüleme
Daha Fazlası: 
bottom of page