top of page
  • Cemre Baltalı

O Foça Yok Mu O Foça !

Ben ki bir Bodrum aşığı, ben ki 22 senedir istisnasız Bodrum’a giderim yazları. Ama o Foça yok mu o Foça… Bu yaz, ilk defa Foça’ya gittim. Öyle planlı bir şey de değildi, tamamen tesadüfen, hiç hesapta yokken Foça’da buldum kendimi. Hiç de bilmediğim yer. Ama nasıl sevdim, nasıl hoşuma gitti anlatamam. Tabi Eski Foça’dan bahsediyoruz burada. Özellikle de Küçük Deniz çevresinden. Tepesinde her daim farklı yaştan çocukların tünediği bir balıkçı heykelinin önünde uzanan karada bir bütün halinde ve heykelin arkasındaki denizde iki kıyıya ayrılarak şekillenen şirin mi şirin, cıvıl cıvıl ama karmaşık ve yorucu olmayan, hala temiz, hala sakin, hala içten kalabilmiş bir belde Eski Foça.

Denizin bir yanında pansiyonlar ve önlerinde iskeleler, diğer yanı kaleye kadar kafeler ve restaurantlar; ikisinin balıkçı heykeliyle birleştiği noktadan itibaren de bolca balıkçı, bir o kadar köfteci, bir iki tane pub tarzı mekan var Eski Foça merkezde. Yemek konusunda kararsızsanız ve canınız balık istemiyorsa akşam yemeği için meydandaki En Gözde Pide’yi tercih edebilirsiniz. Pide dediğine bakmayın, iskenderden kiremitte köfteye muhakkak yiyecek bir şey bulursunuz burada. Hem fiyatları çok uygun, hem ikramı bol. Denizden uzaklaştıkça yoğunluk biraz daha azalıyor ama pansiyon fiyatları pek fark etmiyor Eski Foça’da. Öyle lüks oteller falan değil, oda kahvaltı pansiyonlar var bolca. Ama kahvaltı da ne kahvaltı… Deniz manzaralı terasta taze köy zeytini, köy peyniri, sıcak simit, sigara böreği, mis gibi çay… Pansiyon-hotel adlandırması içerikte fark etmiyor eskiden kalma isim değişiklikleriymiş bunlar sadece. Pansiyonların da banyosu, tuvaleti, kliması var. Fiyatlar hep aynı civarda, üç kişilik oda fiyatı sezonda gecelik 240-280 lira arası değişiyor.


Bolca da ada var Foça açıklarında. En ünlüsü de Siren Adası ve Siren Kayalıkları. Geceleri denizciler buradan geçerken bu kayalıklardan onları çağıran sesler gelirmiş efsaneye göre. O yüzden böyle demişler. Foça’nın ismini aldığı (Phokia) foklar da artık sadece bu kayalıklarda görülebiliyormış. Buraya tekne turları var. 1 saatlik turlar yakın adacıkları geziyor ve kişi başı 10 lira. Sabah 11’den akşam 5’e kadar süren büyük tekne turlarınıysa 3 kez denize girme molası, siren kayalıkları, balık tavuk köfte seçenekli öğle yemeği ve bolca çay dahil 50 liraya bulmak mümkün.

Ben bir gecelik Foça kaçamağımda bu kadarını öğrenebildim. Foça’yı çok sevdim çünkü o özlediğimiz içtenlik, huzur, sıcaklık, sakinlik hepsini buldum ben Foça’da. Kalıcı değil muhtemelen, ama hala bozulmamış nadir yerlerden biri Foça. Yolunuzu o taraflara düşerse henüz bozulmamışken en azından bir gece kalın derim ben.

76 görüntüleme
Daha Fazlası: 
bottom of page