top of page
  • İrem Bektaş

Mercedes Benz Fashion Week SS '18

Geçtiğimiz Eylül ayında onuncusu düzenlenen Türk moda endüstrisini dünyaya tanıtmayı amaçlayan Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul (MBFWI), sektör temsilcileri ve modacıların katılımıyla Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde (PSM) gerçekleştirildi. İlginç deneyimler sunan ve eğlenceli etkinliklere ev sahipliği yapan MBFWI yine trendlerdeki değişimleri gözler önüne serdi. Ben de bu deneyimden mahrum kalmak istemediğim için gidip yerinde gördüm tabii ki.


İlk olarak İstanbul Moda Akademisi mezunu tasarımcıların podyuma koyduğu New Gen defilesinden biraz söz etmek istiyorum. İsmini son jenerasyon tasarımcılardan alan defile, moda dünyasının gelecek tasarımcılarının vizyonunu gözler önüne serdi. Sanatla da iç içe olan tasarımların sokağa değil podyuma ait olduğu ortadaydı ve fikirler hem trendlerden uzak değildi hem de oldukça yaratıcı ve ilginçlerdi.


En yaratıcı ve estetik podyum düzenlemesi de hiç kuşkusuz Mehtap Elaidi'ne aitti. Podyum ortasına koyduğu aydınlatmalar ve uzun masa üzerindeki çiçekler ve yemekler, mankenler podyuma çıkmadan önce hayli merak uyandırıcı bir etken oldu. Defile sonrasında da çok konuşulan bu düzenleme yaratıcı tasarımcılara da birer örnek niteliğindeydi. Renkli tasarımlarıyla da adından çokça söz ettiren Elaidi içimizi açan tasarımcılar arasında yer aldı.


Son olarak benim için en ilginç deneyim Arzu Kaprol'un VR gözlükleriyle gerçekleştirdiği fütüristik defilesiydi. Teknolojinin günümüzdeki hakimiyetini de göz önünde bulundurursak, zaten fütüristik düşüncelerden ilham almasıyla ve yeniliklere sonuna kadar açık olmasıyla tanınan en önemli Türk tasarımcılardan biri olan Kaprol’un gerçekten çok yaratıcı bir defile gerçekleştirdiğini söyleyebilirim.




Bu ilginç defilenin nasıl gerçekleştirildiğine gelince:


Gruplar halinde içeri alınan moda severlere ayrılan oturma yerlerinde birer VR gözlük bulunuyordu. Katılımcılardan bu gözlükleri takmaları istendi. Daha sonra Arzu Kaprol’un sesiyle uzay boşluğunda bulduk kendimizi. İzleyiciyi derinliklere sürükleyen bir görüntü ve huzur dolu bir ses: "Sen, minik olan…" Daha sonra defile başladı ve soyut bir ortamda mankenler değişik dansları ve hareketleriyle kıyafetleri sergilemeye başladılar. 360 derece kafanızı döndürebildiğimiz bu alanda kıyafetleri her açıdan görebiliyorduk. Sağda, solda, yukarıda mankenler danslarına ve yürümelerine devam ediyordu. Defile bittikten sonra ise gözlüklerimizi çıkardığımızda Arzu Kaprol ve simülasyonda gördüğümüz bütün kıyafetler karşımızdaydı. Teknolojinin bize kattıklarının arasına koyabileceğimiz bu ilginç deneyim moda dünyasının da bu gelişmeye ayak uydurduğunu ve daha ilginç bir yere gittiğini gösterir nitelikteydi.


Türkiye’den ve dünyanın dört bir yanından medya ve moda profesyonelleri başta olmak üzere binlerce kişiyi bir araya getiren ve İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB), Moda Tasarımcıları Derneği (MTD), Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) ve İstanbul Moda Akademisi (İMA) tarafından da desteklenen etkinlik her sezon moda severlerle buluşmaya ve bizleri yeniliklerle buluşturmaya devam edecek.

67 görüntüleme
Daha Fazlası: 
bottom of page